Kunicka Anna
Sortowanie
Źródło opisu
Katalog księgozbioru
(1)
Forma i typ
Książki
(1)
Publikacje popularnonaukowe
(1)
Dostępność
dostępne
(1)
Placówka
Wypożyczalnia Zawoja
(1)
Autor
Sienkiewicz Henryk (1846-1916)
(89)
Głowińska Anita
(87)
Roberts Nora (1950- )
(85)
Mróz Remigiusz (1987- )
(72)
Rzehak Wojciech
(71)
Kunicka Anna
(-)
Ławnicki Lucjan
(67)
Michalak Katarzyna (1969- )
(65)
Mickiewicz Adam (1798-1855)
(64)
Kraszewski Józef Ignacy (1812-1887)
(62)
Popławska Anna
(61)
Żeleński Tadeusz (1874-1941)
(57)
Prus Bolesław (1847-1912)
(56)
Zarawska Patrycja
(56)
Żeromski Stefan (1864-1925)
(56)
Musierowicz Małgorzata (1945- )
(54)
Konopnicka Maria (1842-1910)
(53)
Steel Danielle (1948- )
(52)
Włodarczyk Barbara
(52)
Montgomery Lucy Maud (1874-1942)
(51)
Supeł Barbara
(51)
Coben Harlan (1962- )
(50)
Polkowski Andrzej
(50)
Kraszewski Józef Ignacy
(48)
Przybyłek Agata
(48)
Christie Agatha (1890-1976)
(47)
Iwaszkiewicz Jarosław (1894-1980)
(43)
Szal Marek
(43)
Brzechwa Jan (1900-1966)
(42)
Rzepka Rafał
(42)
Toriyama Akira
(42)
Chmielewska Joanna (1932-2013)
(41)
Jax Joanna
(39)
Świętek Edyta (1975- )
(39)
Lingas-Łoniewska Agnieszka (1972- )
(38)
Rzepka Rafał (1974- )
(38)
Drewnowski Jacek (1974- )
(37)
Głowińska Anita. Kicia Kocia
(37)
Masterton Graham (1946- )
(37)
Witkiewicz Magdalena (1976- )
(37)
Fox Marta (1952- )
(36)
Szulc Andrzej
(36)
Tuwim Julian (1894-1953)
(36)
Wilczyńska Karolina (1973- )
(36)
Krawczyk Agnieszka (1972- )
(35)
Makuszyński Kornel (1884-1953)
(35)
Słowacki Juliusz (1809-1849)
(35)
Dąbrowska Maria (1889-1965)
(34)
Gargaś Gabriela
(34)
Grochola Katarzyna (1957- )
(34)
Hunter Erin
(34)
Lem Stanisław (1921-2006)
(34)
Sparks Nicholas (1965- )
(34)
Widmark Martin (1961- )
(34)
Mazan Maciejka
(33)
Oklejak Marianna (1981- )
(33)
Picoult Jodi (1966- )
(32)
Rodziewiczówna Maria (1864-1944)
(32)
Chotomska Wanda (1929- )
(31)
Drabik Wiesław (1956- )
(31)
Dybała Paweł (1981- )
(31)
Orzeszkowa Eliza (1841-1910)
(31)
Prus Bolesław
(31)
Sienkiewicz Henryk
(31)
Stanecka Zofia (1972- )
(31)
Gerritsen Tess (1953- )
(30)
Lindgren Astrid (1907-2002)
(30)
Steel Danielle (1947- )
(30)
Szancer Jan Marcin (1902-1973)
(30)
Andersen Hans Christian (1805-1875)
(29)
Czornyj Maksymilian (1989- )
(29)
Dobrzańska-Gadowska Anna
(29)
Fabianowska Małgorzata
(29)
Fabisińska Liliana (1971- )
(29)
Hesko-Kołodzińska Małgorzata
(29)
March Meghan
(29)
Zimnicka Iwona (1963- )
(29)
Żeromski Stefan
(29)
Bahdaj Adam (1918-1985)
(28)
Popławska Anna (literatura)
(28)
Shakespeare William (1564-1616)
(28)
Żukowski Jarosław
(28)
Adamus-Ludwikowska Jolanta
(27)
Arakawa Hiromu (1973- )
(27)
Gardner Urszula
(27)
Gawryluk Barbara (1957- )
(27)
Kraśko Jan (1954- )
(27)
Mirek Krystyna (filolog)
(27)
Olejnik Donata
(27)
Siudak Jacek
(27)
Dąbrowska Maria
(26)
Follett Ken (1949- )
(26)
Grisham John (1955- )
(26)
Rowling J. K. (1965- )
(26)
Sawicka Inga
(26)
Skibniewska Maria (1904-1984)
(26)
Stopka Dorota
(26)
Twain Mark (1835-1910)
(26)
Burnett Frances Hodgson (1849-1924)
(25)
Fujishima Kosuke
(25)
Gutowska-Adamczyk Małgorzata
(25)
Rok wydania
2010 - 2019
(1)
Okres powstania dzieła
2001-
(1)
Kraj wydania
Polska
(1)
Język
polski
(1)
Temat
Kucharstwo
(1)
Żywność
(1)
Gatunek
Opracowanie
(1)
Dziedzina i ujęcie
Etnologia i antropologia kulturowa
(1)
1 wynik Filtruj
Książka
W koszyku
Reay Tannahill (1929–2007), szkocka pisarka znana u nas z bestsellerowej Historii seksu, zapoczątkowała Historią kuchni badania nad światowymi kulinariami, stanowiące już dziś pełnoprawną dyscyplinę akademicką. Trywialna formuła „człowiek jest tym, co je” nabrała nowego sensu. Okazało się, że żywność i jej przyrządzanie wywierały istotny wpływ na kształt systemów i instytucji społecznych. W niniejszej książce cała ta bogata historia znalazła odzwierciedlenie w zwięzłej charakterystyce poszczególnych epok aż po XXI wiek. Obfitość niezwykłych faktów dotyczących kuchni i żywności autorka wzbogaciła jeszcze przepisami z różnych okresów. Zakres książki jest imponujący także przestrzennie: obejmuje kulinaria całego świata ze szczególnym naciskiem na świat arabski i Chiny. Monografia Tannahill jest dziś klasyką: pierwsza wersja ukazała się w 1973, a ostatnia modyfikacja i rozszerzenie nastąpiły w 2002 roku. Dane zostały zweryfikowane u źródeł, bo na przykład wielu Francuzów uważało, że ich ziomkowie nigdy nie jedli palcami, a przekonanie to było tak silne, że preparowano przeczące mu dawne teksty. Tannahill nie oszczędza czytelnika, bezlitośnie opisując higieniczną grozę dawnych biesiad, demaskując pozór smakowitości ich dań, polityczne szaleństwo na punkcie różnych produktów (pieprz przyczynił się do upadku Rzymu…) aż po szaleństwo na punkcie choroby szalonych krów. Głód wiadomości i sensacji znajdzie przy tej lekturze godziwe nasycenie. (Rec. Wydawn.)
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Zawoja
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. Literatura faktu (1 egz.)
Pozycja została dodana do koszyka. Jeśli nie wiesz, do czego służy koszyk, kliknij tutaj, aby poznać szczegóły.
Nie pokazuj tego więcej